Zabpelyhes túrógombóc
Tudniillik nagyon szeretem a túrót és a zabpelyhet is ezért nem volt kérdéses, hogy e két alapanyagból alkotni fogok valamit. Őszintén bevallom egyáltalán nem néztem még a mai napig sem utána sehol, hogy hogyan kéne csinálnom, teljesen saját elgondolás alapján csináltam meg.
Hozzávalók: kb 4cm átmérője gombócokat gyúrok, és ebből a mennyiségből 20-21 db lesz. Én egy étkezésre 4-5 db szoktam enni, mert a zabpehely miatt laktató nagyon.
- 1/2 kg túró,
- 1 egész tojás,
- ízlés szerint nád vagy barna cukor (én egy evőkanálnyit szoktam)
- aprószemű zabpehely kb 15-20 dkg, (ezt is érzésre szoktam hozzáaadni)
Elkészítés:
A túrót összetöröm, hozzáadom a tojást és a cukrot,majd legkévül a zabpelyhet. Nem szabad nagyon sok zabpelyhet adni hozzá, mert akkor nagyon kemény lesz. Forrásban lévő vízbe teszem (egy pici sót rakok a vízbe), majd amikor feljön a víz tetejére kiszedem. Én nem szoktam beleforgatni semmibe, így naturan eszem. Az elején próbáltam már úgy,hogy búzacsírát pirítottam meg, és abba forgattam, úgy is finom. Természetesen tejföllel és cukorral is lehet fogyasztani.
Megjegyzés: Első próbálkozásomnál nagyon kevés zabpelyhet adtam hozzá, majd amikor beletettem a vízbe szétfőtt úgy az egész, h ki kellett öntenem :( Általában annyit főzök ki amennyit tudom, hogy megeszek a többit pedig lefagyasztom, jól jön az mikor nemtudsz hirtelen mit főzni :) A kifőzés egyébként nem fontos, ha csak megcsinálod a golyókat, hagyod pihenni hűtőbe/fagyasztóba és megmikrózod őgy is jó.