Krémes Torta
Van ennek a tortának egy pontos megnevezése is, de nem tudom mi az, de szerintem nem is ez a mérvadó. Én csak Krémes tortának hívom. Ezt a receptet egy nagyon kedves volt kolleganőm anyukájától kaptam. Mikor először ettem ilyet, tudtam, hogy meg kell csinálnom, minél hamarabb. Kapóra jött egy ballagás, amire egyértelmű volt számomra, hogy ezt a tortát készítem el, mert finom, jól lehet formázi. Focipálya kinézetű tortát képeltem el, és eme torta segítségével meg is valósítottam. Mindenkinek ízlett, ami nagy öröm volt számomra, mert ez volt életem első igazi komolynak nevezhető tortája. Már akkor tudtam, hogy nem utoljára csináltam ilyet.
Hozzávalók:
Piskóta: (3 lap)
- 1 egész tojás
- 5 ek barna cukor
- 1 ek olaj
- 2 dl tejföl
- 5 ek teljes kiőrlésű rozsliszt
- 1 kk. szódabikarbóna
Krém:
- 8 dl tej
- 3 cs vaníliás pudingpor (itt is lehet variálni más pudinggal, vagy lehet 2-3 fajtát is egyszerre)
- 25 dkg barna cukor
- 25 dkg Rama
Elkészítés:
A tészta hozzávalót összekeverjük, majd tetszés szerint ízesítem: első adagba én 5ek darált diót/diópótlót, a második adagba 4 ek kakaót teszek, a harmadikba szintén kakaót. De kakaó és a dió helyett lehet más is, vagy natúr is. (úgy néz ki jól ha mind a 3 lap más színű). 180’C-n tűpróbáig sütöm.
A krémnél a pudingot a szokásos módon megfőzöm, majd ha félig kihűlt, akkor hozzáadom a vajat és a cukrot. Ha túl sűrű a krém, akkor 1-2 ek. tejfölt adok hozzá, majd a lapok közzé kenem, és ízlés szerint díszítem.
Én Hulala tejszínhabbal szoktam „okoskodni”